Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

A legjobb merevlemezek

A legjobb merevlemezek

Az 1970-es évek környékén jelentek meg az első merevlemezek és azóta hűen végzik a munkájukat. Az utóbbi években a működési elv nem változott, csak a tárhely méretük bővült jelentősen. Hogy közülük melyek a legjobb merevlemezek? Járjuk körbe részletesen a témát.

A merevlemezek működésekor az adatok egy mágnesezhető tányérra kerülnek, ezeket az író/olvasó fej segítségével tudjuk írni és olvasni. A tányérok folyamatosan pörögnek, és az I/O fej is folyamatos mozgásban van. Centrikus körök mentén lehet a tányéron elhelyezett felületekhez hozzáférni. Működésükhöz memória chipet is használnak, pont olyat, mint amilyen az USB stickekben van. A mechanikus működésből adódóan hallható a folyamatos pörgő hang, plusz zajt a folyamatos hűtés érdekében a ventillátor ad ki.

A merevelemez felépítése

A legjobb merevlemezek

A legjobb merevlemezt keresve a megbízhatóság lesz a fő kritérium. Azokat a HDD-ket soroljuk ide, melyek ideális tároló kapacitásuk mellett stabil működést biztosítanak. Az olyan merevlemezek, melyek működés közben akadoznak, nem sorolhatunk a jók közé.

A Backblaze felhős szolgáltató évek óta listázza a legmegbízhatóbb HDD-ket a piacon. Minden év elején megjelentetik az előző évre vonatkozó adatokat. Ezek az információk mindenki számára publikusak. Nem csak találomra rangsorolják a merevlemezeket, minden egyes darabot használattal vizsgálnak meg. Ezek során a merevlemezeket rendszerindítási és adattárolási szempontból is megfigyelik. Végül összehasonlító, független elemzést adnak ki. 

Választás

A felhasználók eltérő igényeiből és felhasználási szokásaiból adódóan nem adhatjuk az aranyérmet egyetlen darabnak. Mindig egy felhasználó szempontjából jelenthetjük azt ki, hogy az Ő igényeinek megfelelően a legjobb merevlemez. Más, amikor egy winchestert csak külső tárolóként használunk, és megint más a szituáció, ha napi szinten azon a számítógépen dolgoznunk, melyben az az egyetlen merevlemez.

A HDD választás és a gyártók neve összefügg. Ha vannak már korábbi pozitív vagy negatív tapasztalataink, azokat a vásárlás során vegyük figyelembe. Persze a gyártók termékei között egy termékcsaládon belül is lehetnek eltérések, de általában minimálisnak mondhatók.

Például a Maxtor 2TB-os külső merevlemezét adattárolásra találták ki. Bőséges tárhelyével és karcsú, stílusos megjelenésével élmény lesz a használata. 1 év garancia is jár mellé, ha meghibásodna az új szerzeményünk.

maxtor külső merevlemez

Karbantartás

A HDD-k élettartamát, és működését meghatározza az, hogy hogyan használjuk. Az első pillanattól kezdve érdemes a HDD-vel jól bánni és az igényeinek megfelelően használni. Ez az első használat előtt formázással kezdődik, továbbá időnként célszerű a merevlemezt újraformázni. Ezzel javítjuk az adattároló élettartamát és elősegítjük a gyorsabb működését. A formázáshoz legideálisabb külső keretprogramot használni, ezek ingyenesen letölthetőek.

Jellemző hiba, hogy a HDD-k lassulnak. Ezt a problémát legtöbbször a fájlrendszer töredezettsége okozza. Ennek oka a programok, fájlok telepítése és törlése. Ezt a hibát a töredezettség-mentesítéssel könnyedén orvosolhatjuk.

HDD vs SSD

A legjobb adattárolók kategóriában a HDD-knek megérkezett a kihívójuk, az SSD. Ezekben nincs mozgó alkatrész, működésükhöz csak memóriachipeket használnak. Ezzel a technológiával egy sokkal gyorsabb és hangtalan működést sikerült elérni. Magasabb a hőmérséklet toleranciájuk is.

ssd vs külső merevlemez

A fenti információk alapján mindenki eldöntheti, hogy számára melyik lesz a legideálisabb adattároló. Kínálatunkban mindkét típusból tartunk. Típusonként eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek, így a választás előtt érdemes mélyre ásni a témában.