Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

A merevlemezek élettartama

A merevlemezek élettartama

Merevlemez vásárlásakor elsődleges szempont a kapacitás, a teljesítmény, illetve a hordozhatóság igénye szokott lenni. Általánosságban elmondható, hogy a merevlemezek élettartama kifejezetten hosszú. Persze a szokásos frázisok ezeknél az eszközöknél is ugyanúgy érvényesek, tehát a tényleges élettartam nagyban függ a felhasználási szokásoktól.

A merevlemezekről tudjuk, hogy azokról a letörölt adatok sem tűnnek el teljesen nyomtalanul. A legbiztonságosabb ezeknek az adattárolóknak a “halálakor” a fizikai megsemmisítés. Ez az a megoldás, amivel minden adatot véglegesen és visszavonhatatlanul el tudunk tüntetni.

A merevlemezek élettartama

A HDD-k, mint ismeretes, mozgó alkatrészek segítségével működő adattároló rendszerek. Legtöbbször ezeknél az eszközöknél nem a merevlemez, hanem az olvasófej megy tönkre. A fejegység a legrosszabb meghibásodás esetén még fel is sértheti a lemezt. Tönkre mehet a gyártási hibából vagy mondjuk villámcsapás által is, bár ezek az esetek nem jellemzőek. A HDD-k legtöbbször fizikai hiba miatt adják fel a szolgálatot. Fizikai hibát okozhat az is, ha mondjuk leesik az asztalról.

A HDD-k esetében elmondható, hogy élettartamuk kifejezetten hosszú, de a rendszeres, nonstop jellegű használatból adódóan csökkeni fog. A BlackBlaze vizsgálata alapján gyártási hiba miatt a merevlemezek körülbelül elenyésző, 5 százaléka adja meg magát az első évben. Négy év feletti halálozási arány már 11 százalék körül mozog, vegyes okok miatt. A jó hír az, hogy a merevlemezek 75 százaléka még négy év után is stabilan és jól működik.

Amennyiben a HDD-t nem használjuk aktívan, hanem mentés céljából feltöltjük tartalommal és biztonságosan tároljuk, akkor hosszú évekig képes biztonságban tartani az adatainkat. Ilyenkor csak az erős mágneses forrásoktól kell távol tartani, illetve néhány évente egy ellenőrzést végrehajtani.

A HDD-k esetében az SD kártyákhoz hasonlóan hasznos a formázás és a lemezkarbantartó használata. Az ellenőrzések keretein belül érdemes a töredezettség mentesítésre is odafigyelni, ezzel hosszú élettartamuk még tovább növelhető.

Az alternatív SSD-k élettartama

Ezekről az újabb típusú adattárolókról a rossz hírünk az, hogy sajnos az SSD-k, mint minden más műszaki cikk hajlamosak a meghibásodásra. A meghibásodások aránya nem használatukkal függ össze, inkább az életkorukkal.

Az SSD gyártók által megadott élettartamot minden esetben elérik, sőt, a legtöbb esetben még túl is teljesítik. SSD választás tükrében elmondhatjuk, hogy ezeknél a technikai eszközöknél jobban járunk, ha ragaszkodunk a jól bevált márkákhoz. Jó választás például a belső kivitelű Kingston A400 480GB SSD Meghajtó, melynek maximum írási sebessége 450 Mb/s, maximum olvasási sebessége 500 Mb/s, a 480 GB tárhely pedig hosszú időre elegendő lesz.

Persze bármilyen adattárolónk van otthon, jobb félni, mint megijedni. A várható élettartam soha nem garancia az adataink biztonságára. Nagyon fontos a pótolhatatlan vagy nagy értékű dokumentumainkat két helyen mentve tárolni. Így bármilyen nemkívánatos esemény felmerülésekor rendelkezésünkre fog állni egy másik mentés a szükséges anyagokból.

Webáruházunk az adathordozók széles választékával áll vásárlóink rendelkezésére. Kínálatunkban a hagyományos modellek mellett a legfejlettebb újdonságok is megtalálhatóak.