Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Alexa, az Amazon virtuális asszisztensnője

Alexa, az Amazon virtuális asszisztensnője

 

Alexa névre hallgat az Amazon felhőalapú, hangvezérelt asszisztense, amely 2014-ben az Echo nevű okoshangszóróban debütált, azóta több tízmillió eszközön fut világszerte.

Virágzik a digitális segítők piaca, a hangfelismerés és a mesterséges intelligencia fejlődése ugyanis merőben új eszközök létrehozását tette lehetővé, így lassan elszakadhatunk a kijelzők mellől, és talán egyre ritkábban kell majd kézalapú adatbevitelt alkalmaznunk. Merőben új piac ez, amelyre folyamatosan érkeznek a friss trónkövetelők. Egy májusi online felmérés szerint az Egyesült Államokban az Apple Sirije 34 százalék, a Google Asszisztense 19 százalék, az Amazon Alexa 6 százalék, a Microsoft Cortana pedig 4 százalék részesedéssel bír. A Facebook M is intenzív fejlesztés alatt áll, és talán hangvezéreltté is válik majd. 

 

Mondva csinált szolgáltatás

Az Alexa szoftver, illetve az általa kínált funkcionalitás az idén januárban lezajlott CES vásár óta robotokban, autókban, porszívókban és számos egyéb hardverben is feltűnt, ami nem csoda, hiszen egy erős szolgáltatás kitűnő eladásösztönző lehet. Az Alexa használatba vételéhez nincs szükség a kezeinkre, reagál kimondott utasításainkra, megkérhetjük, hogy mondjon egy viccet, vagy játsszon le egy kedvelt zeneszámot, esetleg keressen meg egy történelmi dátumot, a lehetőségek száma szinte végtelen. Készíttethetünk például teendőlistát, vagy bevásárlásainkat is lediktálhatjuk neki, tájékozódhatunk az aktuális időjárási helyzetről, vagy vásárolhatunk, rendelhetünk az erre felkészített webshopokból. Az Echo természetesen Wi-Fi-vel felszerelt eszköz, és az olyan okosotthon-berendezéseinket is vezérelhetjük rajta keresztül, mint például a Nest termosztát. A gyártó ráadásul komoly eszközkészletet bocsát a platformra fejlesztők rendelkezésére, API-k, referencia-könyvtár és teljes dokumentáció segíti az építkezést. Az Alexa egyelőre sajnos nem beszél magyarul, így angolul vagyunk kénytelenek használni. Megvásárlása előtt kipróbálhatjuk, ha regisztrálunk magunknak egy Amazon-accountot, majd ellátogatunk az echosim.io weboldalra. Itt élőben tesztelhetők a funkciók, és kiadhatók parancsok Az Alexával igazán érdemes kísérletezni, se szeri, se száma a filmes utalásoknak, elrejtett vicces funkcióknak és meglepetéseknek Használjunk az angol nyelvű világban ismert szállóigéket, például a Star Trek híres monda-tát: „Beam me up, Scotty!”, és füleljünk a válaszokra. Általánosságban elmondható, hogy a hölgy nagy sci-fi-rajongó, és szó szerint az összes filmet, valamint könyvet ismeri a műfajból. Az Amazon nemrég kiterjesztette a támogatást a Hulu, Showtime, Sony PlayStation Vue, CBS All Access, NBC, Bravo, CNBC és NBC News videoszolgáltatásokra is, így elegendő megkérni Alexát, hogy hangoljon egy szolgáltatásra, vagy a kedvenc sorozatunkra, ha van aktív előfizetésünk. Így például ahelyett, hogy azt mondanánk: „Alexa, launch Hulu!”, vagy „Alexa, open Hulu!”, lehetünk pontosabbak: „Alexa, change the channel to NBC in Hulu!". Ha konkrét néznivalót szemeltünk ki, mondhatjuk azt is: „Alexa, play Ray Donovan in Showtime!".  A népszerű sorozatokhoz garantáltan tartozik egy sor új felfedezhető poén is. Hangvezérléssel tekerhetünk előre és hátra is a filmekben, ha közben teszem azt mosogatnánk. Ebben is lehetőség van a pontosságra perc- vagy akár másodpercszinten, vagyis az „Alexa, go back 13 seconds!” parancsra 13 másodperccel hátrébb ugrik a film lejátszása. Alexa idővel megtanulja szokásainkat és zenei ízlésünket is, így lehetséges, hogy ha már kétszer hallgattunk jazzt szombat délután, ezt harmadszor már magától kezdeményezi anélkül, hogy külön kérnénk.


Hallótávolság

Az Alexa szolgáltatás igazi sikertörténet, mi sem tükrözi ezt jobban, mint a szeptember végén bejelentett Echo termékvonal-bővítés. Öt új készülék érkezett, élen a frissített Echóval, amely megtartotta eredeti hengeres formáját, bár már textilbetétekkel borítva is rendelhető. A készülék belsejébe egy mélynyomó, egy csipogó és hét darab mikrofon került, így biztosítva utasításaink rögzítését még zajos környezetben is. Az első ki-adás ára 47 ezer forint körül alakult, az új verzióért valamivel többet kér 26 ezer forintnál az Amazon, ez - tekintetbe véve a hangrendszer teljesítményének növekedését - jelentős engedménynek mondható. Az alapmodell mellett megérkezett a Plus kiadás is, amely valódi okosotthon-funkciókkal rendelkezik. Támogatja a Wi-Fi, Bluetooth és Zigbee szabványokat, több száz okosotthon-perifériát elérve ezeken keresztül. Ha kiadjuk az „Alexa, discover devices!" parancsot, a készülék meg is keresi a számára elérhető okosotthon-eszközöket. Mindezzel a kibővített funkcionalitással együtt sem éri el az eredeti árat, kevéssel 39 ezer forint felett kapható. Az év utolsó hónapjában érkező Echo Connect szintén új eszköz, amely a hagyományos telefonvonalra kötve képes vezetékes számokat is tárcsázni. Ára 9 ezer forint körül alakul majd. Olyan Echo is létezik, amelynek apró kijelzője van, ez az Echo Show. Kistest-vére az Echo Spot; mindkét eszköz rendelkezik kamerával is, így alkalmasak videobeszélgetésekre. A Spot ára 34 ezer forint környékén mozog. Az Echo paletta alján az Echo Button-ök, vagyis gombok találhatók, amelyek izgalmas interaktív lehetőséget adnak az őket kihasználó játékokkal történő interakciókhoz. Például vetélkedőszerűen, az Alexa által feltett kérdésre a gombot leghamarabb megnyomó felhasználó adhat választ. A gombok csomagára kettesével nagyságrendileg 5 ezer forint. 

 

Konkurencia


Az Alexa-Echo páros, bár piacvezető szerepük vitathatatlan, erős konkurenciával rendelkezik az Apple HomePod képében, noha annak 90 ezer forint feletti ára jóval borsosabb. Az Amazon termékeit a szintén okosotthon-megoldásokat szállító Google Home is szorongatja, ehhez 35 ezer forintért lehet hozzájutni. Van azonban olyan konkurens is, aki behódolt a piacvezetőnek, és inkább együttműködik, név szerint a Microsoft Cortanája, ami talán nem is meglepő az óriásvállalat okoseszközök piacán eddig elszenvedett kudarcait elnézve. Az augusztus végi bejelentés szerint a két vállalat virtuális asszisztensei, az Alexa és a Cortana egy készüléken belül egy-más mellett is elérhetővé válnak majd. A két segítő egy eszközben modell igen szokatlan - és talán feleslegesnek is tűnhet, nem beszélve az „Alexa, open Cortana!" és a „Cortana, open Alexa!" parancsok abszurditásáról, amelyeket természetesen a vonatkozó Echo-, illetve Windows 10-et futtató eszközökön lehet majd kiadni. Ennek megemésztésével az érme egyik oldalán elmélyültebb Office 365-termékintegrációt, a másikon okosotthon-támogatást élvezhet majd az egyik virtuális segéddel a másikat előcsalogató felhasználó. A házasítás még 2017-ben várható. A dolog esetlenségét félretéve komoly üzleti döntések állnak a háttérben. Az Alexa rend-szerek penetrációja fénysebességgel nő, a háztartásigép-gyártók is ringben vannak már, a Windows 10 rendszerekben törté-nő megjelenése pedig hatalmas előnyt jelenthetne a technológiának. Gyakorlatilag egyszerű barterről beszélhetünk. Ha bekövetkezik a fúzió, példátlan helyzet áll elő, és az asszisztenshasználati statisztikavezető pozíciójáért folyó versengés izgalmas pillanatokat hozhat. Iparági pletykák szerint Jeff Bezos Amazon-vezérnek ez sem elég, aki a Google és az Apple virtuális asszisztenseit is meghívná az Echók-ba. Képzeljük csak el, egy eszköz, négy aszszisztens, micsoda móka lehet kiadni a parancsot: „Cortan open Alexa, to open Siri, to open Google Home!”.  Mindezt ráadásul Satya Nadella Microsoft vezér is támogat ja, szóval lehet imádkozni, hogy jól sikerüljön.