Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Az optikai adattárolókról

Az optikai adattárolókról

Az optikai elven működő adattárolóink és adathordozóink a CD (Compact Disc), a DVD (Digital Video Disc), valamint a legújabb lemez típusok a Blu-Ray-ek. A felsorolt lemez típusok fő különbségét a tárhelyük mérete jelenti. A tárhely méret részben meghatározza azt is, hogy a lemezt mire tudjuk felhasználni.

A lemezek felhasználási lehetőségeit a lemez típusa mellett annak a fajtája is befolyásolja. Az optikai adattárolóink között vannak csak olvasható, egyszer írható vagy többször írható és sokszor olvasható lemezek is. Ezen lehetőségek mellett még a „dual”, azaz a duplán írható optikai adattárolók is megtalálhatóak.

Az optikai adathordozók fajtái és tulajdonságai

CD-k

Az optikai adattárolók őslovasai a jól ismert CD lemezek, melyek a hagyományos magnókazettákat váltották fel. A lemezek általános tárhely területe 700MB. Ezért elsősorban hanganyagok vagy képek, kisebb méretű fájlok tárolására alkalmas. Filmeket esetleg kicsinyítve, nem eredeti méretükben tudjuk tárolni rajta.

A zenei CD-ket csak olvasható verziójában vásárolhattuk meg. Kereskedelmi forgalomban nagyon gyorsan az újraírható lemezek vették át a szerepet az egyszer írhatóak felett.

DVD-k

A DVD adathordozók egységes tárolókapacitása 4,7GB. Ez a méret már sokkal ideálisabb egy teljes film tárolására. A DVD lemezek a VHS kazettákat szorították vissza a piacon.

Nagyobb tárhely méretének köszönhetően már szélesebb körben felhasználható. Egy ekkora tárhely már elegendő programok, nagyobb terjedelmű anyagok tárolásához is.

Blu-Ray

Pár évvel ezelőtt megjelent legfrissebb optikai adattárolóink ezek a lemezek, melyek már az elérhető legmodernebb technológiát alkalmazzák. A lemezek tárhely mérete 25GB és 50GB között mozog. Méretüknek köszönhetően ezek a lemezek már ideálisak 3D vagy full HD minőségű videók tárolására is a hagyományosnak mondható fájltípusok mellett. Kifejezetten nagy tárhelyének köszönhetően üzleti felhasználásban is szerepet kapott, valamint hétköznapi tárolási megoldásokhoz is kiváló optikai tároló- és hordozóeszköz.

 

CD (Compact Disc), DVD (Digital Video Disc), valamint Blu-Ray

Az optikai adattárolók jellemzői

A lemezek felhasználási lehetőségeit minden esetben pontosan megmutatják a csomagoláson. A CD-k és DVD-k jelölései teljes mértékben megegyeznek, a Blu-Ray esetében már apróbb változások figyelhetőek meg.

A lemezeken feltüntetett „R” szabvány megjelölés az egyszer írható lemezek csoportjára vonatkozik. Az „RW” rövidítés az újraírható lemezen szerepel.

Most jön a csavar. Egyes Blu-Ray lemezeknél, melyek többször írhatóak az eddig megszokott RW jelölést megváltoztatták RE-re. Azt, hogy miért kellett a megszokott szabvány jelölést megváltoztatni, arra nincs egyértelmű válasz.

Ennek az információnak a birtokában biztosan állíthatjuk, hogy a Mediarange BD-RE 2X lemezei újraírhatóak lesznek. Lemezenként 25 GB-os területére egy egész nyár élményei képekkel és videókkal együtt is bőven elférnek.

 

Mediarange BD-RE 2X

Lássuk az újszerű megoldásokat is!

Dual megoldás

Ez a lemezfajta igen praktikus, ha 1 lemezen szeretnénk több adatot tárolni, hiszen 2 írható réteg közül választhatunk.

Nyomtathatóak

Már lehetőségünk van nyomtatható lemezek készítésére is. Ezzel a megoldással a gyári CD-khez, DVD-khez hasonló megjelenést érhetünk el, a lemezeinken feltüntetett minta, kép vagy szöveg miatt.

Webáruházunk kínálatában az adathordozók minden fajtáját megtalálhatod. Iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy elsők között kapd meg az információkat az újdonságokról és az akciókról!

 

Nyomtatható felületű lemez