Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Az SSD fajtákról dióhéjban

Az SSD fajtákról dióhéjban

Az SSD a Solid State Drive angol szavakból alkotott betűszó, és ezen eszköznek több fajtája ismert. A rövidítés magyarul szilárdtest meghajtót jelent. Ezek a típusú adattároló eszközök félvezetős memóriát használnak. Bővebben ez egy mozgó alkatrészek nélküli adattárolót takar, amely a merevlemezekhez hasonlóan csatlakozó felülettel rendelkezik, valamint blokkos adatelérést biztosít a felhasználók számára.

Előnyei

Az SSD technológia nagyon fejlett. Mozgó alkatrészeket egyáltalán nem tartalmaz, hanem elektromágneses és kvantummechanikai hatások alapján működik. Ezeknek köszönhetően egy teljesen hangtalan működést, egyenletesen gyors adathozzáférést biztosít, nincsenek a mechanikából adódóan késleltetések.

A jó tulajdonságait csak tovább fokozza, hogy - a mozgó alkatrészek hiányából adódóan - kevésbé sérülékeny. Kifejezetten jól használhatóak operációs rendszerek és programok gyorsítására egyaránt a már jól ismert adattárolási lehetőségük mellett.

 

Az SSD fajták

A szilárdtest meghajtókat több szempont alapján is csoportosíthatjuk. Elsődlegesen meghatározó ezen eszközök felhasználási helye és módja. Azaz, hogy azokat beépített rendszerindító vagy külső adattárolási megoldásként üzemeltetjük.

A szilárdtest meghajtók másik kategorizálási lehetősége, ha azok memória típusait vesszük figyelembe. Ez már sokkal szélesebb lehetőségeket mutat. A legmodernebb az NAND SSD, mely pár évvel ezelőtt jelent meg. Az áruk csökkenésével napjainkban már egyre nagyobb szerepet kapnak. Ez az úgynevezett flash memória.

A leglényegesebb tulajdonsága, hogy áramfelhasználás nélkül is megőrzi az adatokat. Viszont a memória cellák száma csak korlátozott számú írást képes elviselni, így ezzel a paraméterrel az eszköz élettartamát is befolyásolja. Az ebből adódó problémákat napjainkban is próbálják különböző hibajavító algoritmusokkal kijavítani.

A flash-en belül három szintet különböztetünk meg. Ezek az SLC, az MLC és a TLC. Az SLC technológia esetén egy bit tárolódik egy memóriacellában, az MLC esetén 2, a TLC esetén 3. Ezek közül az SLC a drágább, de a hosszabb élettartamú is. Pont ezzel a technológiával felszerelt az ADATA 240GB-os külső merevlemeze. Kis méret, könnyű hordozhatóság jellemzi, és a legfejlettebb technikai tulajdonságokkal rendelkezik.

ADATA 240GB-os külső merevlemez

Az SRAM és DRAM még a további verziók. Ezek a flash-nél sokkal egyszerűbb rendszerek. Mindkét esetben a RAM, azaz a véletlen hozzáférésű memóriát használják. A DRAM, a dinamikus, az SRAM pedig a statikus RAM-ot takarja. Ezek közül a DRAM elterjedtebb. Mobiltelefonok is ezzel a rendszerrel szereltek.

 

Az SSD története

Az első modellek már a számítástechnika őskorában megjelentek, az úgynevezett ferritgyűrűs tárként. Később szuper számítógépekhez gyártották megrendelésre, de megfizethetetlenek voltak. Az 1980-as évek végén divatos RAM disk népszerű volt, de még mindig drága. Majd 1995-ben jelent meg az első flash alapú szilárdtest meghajtó. 2006-tól ugrásszerűen megnőtt az SSD-k szerepe. Átvették már a szerepet a katonai és repülőiparban és az egyéb nagy megbízhatóságú alkalmazásokban is.

Mára elérkezett az idő, hogy a Te otthonodban, vállalkozásodban is átvegyék a vezető szerepet ezek az adattárolási megoldások. Rendkívül modern és napjainkban már megfizethető megoldás is. Kínálatunkban megtalálhatod a különböző SSD fajtákat, amelyek közül kedvedre és igényeid szerint válogathatsz.