Blog

Napjaink gyakran használt perifériái

Elsősorban a számítógéphez, de a laptophoz, okos mobil készülékeinkhez is már olyan kiegészítők hozzákapcsolhatóak, amelyek segítségével az eszközök bemeneti és kimeneti információáramlásáról gondoskodhatunk. Asztali gépek esetében ezeket mindenképp csatlakoztatnunk kell. Laptopoknál már beépítve megtalálhatóak. Egyes perifériák elengedhetetlenek az eszköz működéséhez, mások egyes képességeiket képesek bővíteni.

Mit érdemes tudni a hordozható töltőről?

Hordozható elektronikai eszközeink mindegyike akkumulátorral felszerelt, így ezen eszközök működéséhez azok feltöltött állapotáról gondoskodnunk kell töltő segítségével. Mi sem egyszerűbb ennél otthonunkban vagy a munkahelyünkön. Azonban életünk során gyakran kerülünk olyan helyzetbe, amikor fali aljzat nem áll a rendelkezésünkre ehhez. Ezekben az esetekben, a helyzet megoldására a hordozható töltők nyújtanak nekünk lehetőséget.

Dióhéjban az audió eszközökről

Az audió eszközök mindegyike hanggal kapcsolatos szerepet tölt be. Ezek közé tartozik minden olyan műszaki és technikai eszköz, amely a hangtechnika részeként akusztikai vagy elektroakusztikai célból működik. Ezek az eszközök kiadhatják, fogadhatják vagy továbbíthatják is az audio jeleket. A jeltovábbítás szerepétől függően megkülönböztetünk kimeneti és bemeneti audió eszközöket.

A televízió vagy a rádió műsorok is az audió és videó technikát használja fel, és azt a televíziónk vagy a rádiónk segítségével sugározza felénk. Az audió eszközökhöz sorolhatóak még a hi-fik és az autós kivitelek, az erősítők, hangfalak és a házimozi rendszerek mindegyike. De a fül- és fejhallgatók és a mikrofonok is. Sőt, a mindennapi szinten használt eszközök, a telefonok is. Akár vezetékes vagy mobil, mindkettő az audió eszközök csoportját népesíti.

Az SSD fajtákról dióhéjban

Az SSD a Solid State Drive angol szavakból alkotott betűszó, és ezen eszköznek több fajtája ismert. A rövidítés magyarul szilárdtest meghajtót jelent. Ezek a típusú adattároló eszközök félvezetős memóriát használnak. Bővebben ez egy mozgó alkatrészek nélküli adattárolót takar, amely a merevlemezekhez hasonlóan csatlakozó felülettel rendelkezik, valamint blokkos adatelérést biztosít a felhasználók számára.

A digitális audio kábelekről

A mai világunk a digitális audio kábelek használata nélkül szinte elképzelhetetlen. Alábbi írásunkban be is mutatjuk, miért, és hol használjuk őket.

A kis elektronikai eszközök területén most hódít a vezeték nélküli technológia. Ezek a megoldások a Bluetooth rendszeren keresztül észlelik egymást, és képes egy eszköz a másikhoz csatlakozni, adatátvitelt létrehozni. Azonban vannak olyan szituációk, amikor ez nem használható, vagy kevésnek bizonyul. Ilyenkor a jó öreg hagyományos kábelekhez kell folyamodni. A hagyományos kábelek is már egy szinttel feljebb léptek, most már csak digitális audio kábeleket érdemes használni.

Röviden a merevlemez működéséről

A merevlemez működéséről egy átlagos felhasználó valószínűleg nem sokat tud. A merevlemezekkel a felhasználók először az asztali számítógépek esetében találkozhattak. Illetve akkor sem igazán, hiszen ezek az eszközök a gépházba vannak beépítve. Ez az a nagy tároló kapacitású hely, amelyen a számítógép operációs rendszerét és az egyéb fájlokat tároljuk. Ez az adat a számítógép kikapcsolása után sem vész el. Minimális hardver ismeretek a legtöbb ember számára elegendőek, a gép a többit úgyis elvégzi helyettünk.

Az SSD gyorsításáról

Napjaink legelterjedtebb és leggyorsabb meghajtói az SSD-k, vannak azonban olyan esetek, amikor ezekre is ráférhet némi gyorsítás. A merevlemezekhez hasonlóan adattárolási feladatokra képesek, és a HDD-vel szemben hatszor, hétszer gyorsabbak. Ez annak köszönhető, hogy nincs benne mozgó alkatrész, így eleve könnyebb súlyú, alacsonyabb fogyasztású is.

Fejhallgató mikrofonnal, a kényelmes megoldás

A fejhallgató mikrofonnal cím hallatán valószínűleg a legtöbbünknek egy telefonközpont képe jut eszébe, ahol ezen eszközzel a fejükön az ügyintézők sokasága dolgozik. Az üzleti területek mellett azonban ezen eszközöket a hétköznapi életünk során is használhatjuk. Ez egy mikrofon és hangszóró egyben, így egy termék használatával két legyet üthetünk egy csapásra.

A különböző elem méretek és típusok

A különböző típusú és méretű elemek szerves részét képezik mindennapjainknak, de mégis kevés és nem túl pontos információnk van róluk. A kevés háttértudás miatt felesleges kiadást vagy a nem működő eszköz miatti fejfájást is okozhatunk magunknak.

Az SSD és a HDD közötti különbségek

A laptopok, számítógépek működéséhez elengedhetetlen, hogy a gép adattárolóval rendelkezzen. Ez lehet SSD vagy HDD kivitel. A két adattárolási megoldások között különbségek vannak, vegyük sorba ezeket most. Napjainkban a két típusú adattároló rendszer közötti árkülönbség már elenyésző, így ennek a firtatásától eltekinthetünk.

Ezek az adattárolási megoldások elérhetőek beépített vagy külső meghajtási szempontból is. A legtöbb esetben a merevlemezek kategóriájában találhatjuk ezeket a termékeket. Bár merevlemez csak a HDD, az SSD ezzel szemben már elektronikus adattárolási megoldás.

A két rendszer eltérő működési elvéből adódóan a választást minden esetben a felhasználó szokásaihoz kell igazítani.