Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

A kályhától a felhőig - az adathordozók csoportosítása

A kályhától a felhőig - az adathordozók csoportosítása

Az adathordozó eszközök használata már életünk részévé vált, sokszor már nem is tudatosul bennünk, hogy adathordozók vannak a zsebünkben, mégis nap mint nap azokkal szaladgálunk. Tekintsük át az adathordozók csoportosítását, a teljes skálát, azok működési elve szerint, kezdve a legrégebbivel.

 

Papíralapú adathordozók csoportja

A papíralapú adathordozókat, a lyukkártyákat és a lyukszalagokat ma már nem használjuk. Feldolgozásuk nagyon lassú volt, rendkívül sérülékeny adathordozóknak számítottak, nagy tömegűek és nagy alapanyag igényűek voltak. Ez okból kifolyólag tárolásuk is nehézkes volt. Előnyük az volt, hogy olyan környezetben is alkalmazhatóak voltak, ahol a mágneses adathordozók nem.

lyukkártya

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mágneses elven működő adathordozók

Ezek az adathordozók először mágnes dobként és mágnesszalagként jelentek meg, mára ezeket is felváltották a mágneslemezek. Napjainkban ezek a legelterjedtebbek háttértárak. Könnyen írhatóak, olvashatóak és törölhetőek is. Fő meghatározójuk a kapacitás, az adat hozzáférési idő és az adatsűrűség.

A mágneslemeznek két típusa volt. A hajlékonylemez, azaz a floppy, valamint a merevlemez. Mondhatni mára már csak a merevlemezek, röviden HDD-k vannak versenyben. Az adatok itt egy mágnesezhető tányérra kerülnek. Az adatokat, azaz a biteket pedig író/olvasó fej segítségével lehet felírni és visszaolvasni a merevlemezről.

vincseszter felépítése

 

Optikai elven működő adathordozók

Az optikai eleven működő adathordozóink a CD (Compact Disc), a DVD (Digital Video Disc), valamint a legújabb testvérük a Blu-Ray lemez. A különböző lemezek eltérő tárhely mérettel rendelkeznek. Felhasználási szempontból megkülönböztetünk csak olvasható, egyszer írható vagy többször írható és sokszor olvasható lemezeket. Ezek mellett elérhetőek a két adathordozó réteggel ellátott „dual layer”, megnövelt kapacitású lemez változatok is.  

optikai adathordozók

 

Magnetoptikai elven működő adathordozók

A mágneses és optikai tárak azért előnyösek, mert a lemezek hordozóanyagára egy fémötvözetet visznek fel. Adatfelvitelkor a lézerfény felmelegíti a fémet egy adott pontban, ennek hatására a réteg mágneses mezeje polaritást vált. Ezek így ellenállóbbak az ütődéssel szemben, a karcolásra és a hőmérsékletváltozásra sem olyan érzékenyek.

magnetoptikai adathordozó

 

Az adathordozók legújabb csoportja, az elektronikus adathordozók

Ezek a legmodernebb megoldások, ezáltal a legjobbak is. Elektronikusan rögzítik az adatokat, megbízhatóak, törölhető tárral. Kezelésük egyszerű, az újabb operációs rendszereknél nem szükséges külön program sem a használatukhoz. Előnyük a rendkívül kis helyigény, valamint nem tartalmaznak forgó, mozgó alkatrészeket, amelyek meghibásodhatnak.

Az elektronikus csoport részei például az SSD-k, a pendrive-ok és a legtöbb fajta memóriakártya. Ezek a megoldások kis helyen, nagy mennyiségű adat tárolását teszik lehetővé. A Samsung 860 EVO SSD meghajtó a maga 7 cm szélességű, 7 mm magasságú házában 1TB adat tárolására képes.

SSD elektronikus adathordozó

 

A felsorolt lehetőségek mellett az adataink rögzítésére már online, úgynevezett felhőkben is van lehetőség, illetve elektronikus postafiókunkban is tudunk már adatot tárolni. Sérülésmentes tárolást, bármikor, bárhonnan elérhető hozzáférést biztosítanak. A hálózati tárhelyek egyszerű regisztrációval bárki számára elérhetőek, bizonyos adatmennyiségig akár ingyenesen is használtatóak.

Webáruházunk az adathordozók széles választéka mellett az elektrotechnika egyéb területein is a látogatók rendelkezésére áll. Mobil, tablet kiegészítők egyéb perifériák mellett a háztartásbeli elektromos kiegészítők is megtalálhatók webáruházunkban.