Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Mit jelent az SD kártya formázása?

Mit jelent az SD kártya formázása?

Biztosan sokunk zsebében, táskájában ott lapul egy eszköz, mely akár elsődleges vagy másodlagos mentési helyként egy memóriakártyát használ. A legelterjedtebbek közülük az SD típusú memóriakártyák és ezeket formázással tarthatjuk karban. Mit kell tudni az SD kártyáról és mit jelent a formázása? Mai cikkünkben ezekre a kérdésekre adunk választ.

Az SD Association weboldaláról megtudhatjuk, hogy normál használat esetén a szabványnak megfelelő SD kártyák élettartama 10 év, de akár ennél tartósabbak is lehetnek. Hogyan? A memóriakártya egyébként is hosszú élettartamát tovább növelhetjük a formázás segítségével. Bejegyzésünk segítséget nyújt az SD kártyák szakszerű formázásához, így elkerülhetjük a formázásból adódó hibákat is.

Az elérhető SD kártya típusok és működésük

Az SD kártyák mérete, hasonlóképpen a telefonokban használt SIM kártyákhoz évről évre csökken. Az eredeti SD kártya hosszúsága 32 milliméter, szélessége 24 milliméter, vastagsága pedig 2,1 milliméter. Ezek a fajták elsősorban digitális fényképezőgépekben, kamerákban, autós szórakoztató elektronikai berendezésekben, multimédiás lejátszókban vannak jelen. 

Kisebb testvéreik a mini SD memóriakártyák. Ezek már csak 21,5 milliméter magasak, 20 milliméter szélesek és 1,4 milliméter vastagságúak. Kereskedelmi forgalomban ez a fajta ritkán fordul elő.

Sokkal elterjedtebbek legkisebb testvéreik, a micro SD-k. Ezek mindösszesen 15 milliméter magasak és 11 milliméter szélesek, és csupán 1 milliméter vastagságúak. Figyeljünk rájuk, méretükből adódóan könnyen elveszíthetőek.

A memóriakártyák érintkezők segítségével működnek. Ezen érintkezők száma a típusoktól függően változik. Az SD memóriakártyák az MBR (Master Boot Record) támogatásával már operációs rendszer fogadására is képesek.  

A MicroSD kártyák közül kiemelten jó választás a Mobility Kit Kingston Class 64GB memóriakártya adapterrel és memóriakártya olvasóval egy csomagban. Nagy tárhelye mellett mérete megfelelő ahhoz, hogy bármilyen eszköz könnyedén és tökéletesen kezelni tudja. A micro SD-t használhatjuk például a telefonunkban, az USB-2.0 adapter segítségével pedig máris kompatibilis a laptopunkkal is.

Mit jelent az SD kártya formázása és milyen hibák adódhatnak?

Az SD kártya formázása előtt azzal mindenképpen legyünk tisztában, hogy a formázás minden adatot törölni fog a memóriakártyáról. A töredezettség-mentesítés az SD memóriakártyák esetében egyáltalán nem működik. Helyette jobban járunk egy normál, szabványos formázással, amivel visszanyerhetjük az adattároló gyári sebességét.

Az SD memóriakártyákat a legtöbben a felhasználás helyén, a rendszer lemezkezelőjében szokták leformázni. A memóriakártyák szabványa mögött álló szakemberek azonban javasolják a lehető leghosszabb élettartam és a legjobb teljesítmény elérésének érdekében ingyenesen elérhető külső keretprogram használatát a formázáshoz. Egyes gyártók ingyenes hozzáférést is adnak ezekhez a programokhoz, így amikor egy új SD kártyát vásárolunk, a csomagolás belsejében megtaláljuk a kódot, amivel használhatjuk őket.

Ha most hirtelen elhatározásból az SD memóriakártya formázására adjuk a fejünket és az hibaüzenetre fut, először nézzük meg, hogy a memóriakártya nincs-e írásvédett állapotba kapcsolva. Ha továbbra sem sikerül az SD kártya formázása, próbálkozzunk másik kártyaolvasóval, mert az adattároló mérete vagy formátuma miatt is adódhatnak formázási problémák.

Továbbá használat közben ügyeljünk arra, hogy a memóriakártyát minden esetben szabályosan távolítsuk el a rendszerből. Ellenkező esetben sérülhet az adathordozó fájlrendszere és az adataink is elveszhetnek.

Webáruházunk kínálatában mindenki megtalálja az igényeihez és eszközéhez igazodó memóriakártyát. Emellett egyéb elektrotechnikai kis eszközök tekintetében is rendelkezésre állunk. Portálunkhoz kellemes böngészést kívánunk.