Napjaink gyakran használt perifériái

Napjaink gyakran használt perifériái

Elsősorban a számítógéphez, de a laptophoz, okos mobil készülékeinkhez is már olyan kiegészítők hozzákapcsolhatóak, amelyek segítségével az eszközök bemeneti és kimeneti információáramlásáról gondoskodhatunk. Asztali gépek esetében ezeket mindenképp csatlakoztatnunk kell. Laptopoknál már beépítve megtalálhatóak. Egyes perifériák elengedhetetlenek az eszköz működéséhez, mások egyes képességeiket képesek bővíteni.

Perifériák szerepe és működése

Ezen eszközök mindegyike egy úgynevezett driver, azaz eszközmeghajtó program segítségével működik. Beépített elemek esetében azt a készülék már eleve tartalmazza. Kiegészítő perifériák esetén ezek a driverek az első használat alkalmával automatikusan települnek, majd a jövőben az eszköz problémamentes működéséről gondoskodnak.

Mobiltelefonok esetében is a jellemzően beépített perifériás elemek mellett a funkciók felerősítéséhez alkalmas megoldásokat is találhatunk. A legegyszerűbb perifériás elemek csoportját a vezetékek és kábelek alkotják. Noha ezek a Bluetooth vezeték nélküli technológia megjelenése miatt már kezdenek a feledés homályába merülni. A perifériás eszközöket az információáramlás iránya szerint csoportosíthatjuk.

Be- és kimeneti perifériák

Napjaink legjellemzőbb technológiai eleme az érintőképernyő. Ennek használatával a kijelző megérintésével választhatunk a megjelenő lehetőségek közül. Mobiltelefonok és okoseszközök kivétel nélkül ezt a technológiát alkalmazzák, laptopok esetében nem túl elterjedt megoldás a perifériák között. Ez az adatátvitel szempontjából két irányú adatátvitelre képes, ahogy a hangkártya, a videokártya, a hálózati csatoló, valamint a modem is.

További jó példa a headset is. A beépített hangszóró és mikrofon segítségével egy eszköz egy időben az adatforgalom ki- és befelé áramlásáról is képes gondoskodni. Akár a Maxell Fusion+ vezeték nélküli technológián alapuló headset segítségével. Használatával megszabadulhatsz a vezeték okozta kötöttségektől. Magas minőségű hangtechnikai eszköz, amely mindennapjaid szerves részévé válhat. Utazás, sportolás és üzleti tevékenységed alatt sem kell lemondanod az eszköz használatról. A felsorolt területek mindegyikén hű társad lesz.

Maxell Fusion+ vezeték nélküli

Bemeneti és kimeneti perifériák

Ezek az elemek biztosítják a felhasználók számára az adatbevitelt. A billentyűzet, az egér vagy a touchpad, de a mikrofon, a kamera és a szkenner is ebbe a csoportba sorolható. A bemeneti perifériák között a legmodernebb a digitalizáló tábla, a vonalkód és ujjlenyomat olvasó, valamint a különböző játékvezérlő eszközök.

Felhasználói szempontból a legszórakoztatóbb technikai kiegészítők a kimeneti perifériás csoportban találhatóak meg. Elsősorban ezek azok a kiegészítők, amelyek használatával az eszköz egyes képességeit elérhetjük vagy alap funkciójának minőségét felerősíthetjük vagy feljavíthatjuk.

Webáruházunk kollégái segítenek az igényeidhez megfelelő perifériás eszközök megtalálásában. Használatukkal te is részt vehetsz a folyamatosan fejlődő világ lehetőségeinek kiaknázásában. Azokról az új funkciókról, korábban nem ismert vagy nem tapasztalt lehetőségekről nem is beszélve, amelyet a perifériák biztosítani is képesek. Próbáld ki a selfie botot, napjaink mindenki számára kötelező perifériás eszközét!