Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

A különböző elem méretek és típusok

A különböző elem méretek és típusok

A különböző típusú és méretű elemek szerves részét képezik mindennapjainknak, de mégis kevés és nem túl pontos információnk van róluk. A kevés háttértudás miatt felesleges kiadást vagy a nem működő eszköz miatti fejfájást is okozhatunk magunknak.

Az elemek története

Az áramforrások múltja és az eszközök fejlődése összefügg. Amint az alkáli elemek elég energiát voltak képesek hordozni, megjelentek a hordozható rádiók, CD lejátszók, játékok. Lényegében minden, ami még ma is elemről működtethető.

A lítium elemek megjelenésével megnyílt a következő dimenzió, a high-tech eszközök kezdtek el teret hódítani. Ezek jelentik a technológia csúcsát jelenleg. Alkáli elemmel összehasonlítva 11x hosszabb ideig bírják. Emellett más pozitív tulajdonságokkal is rendelkeznek. A környezeti hőmérséklet nem befolyásolja a működésüket, és súlyukat tekintve rendkívül könnyűnek mondhatók.

Az elemeket a leginkább tudatos fogyasztók helyezik előtérbe. Hegymászók, sportolók, túrázók, de szimpla kalandorok is ezt a típust választják, mivel megbízhatnak a teljesítményében. Hosszú távon mindenképpen a tölthető elemekkel járunk a legjobban.

Tölthető elemekkel

Az elemek méretei és típusai

Fajták szerint megkülönböztethetünk elsőrendű, azaz egyszer használatos, illetve újratölthető, akkumulátorral rendelkező megoldásokat. Az első csoportot is több részre oszthatjuk. A féltartós kivitelek a széncink elemek, a tartósak alkáli vagy lítium változatok.

A hallókészülékekhez speciális higanymentes elemek valók, de az órákhoz is kifejezetten higanymentes ezüst ötvözetű kivitel a megfelelő. Az elemek legtöbbje kereskedelmi forgalomban egyszerűen megvásárolható.

A mini energiatárolók legelterjedtebb méretei az AA(ceruza), az AAA(mikroceruza), C(bébi), D(góliát), 9V(blokk), 4,5V(lapos), valamint az említett speciális tulajdonsággal rendelkező, elsősorban gombelemek. Ahogy az elemeket igénylő kütyük mérete egyre csökken, úgy válnak egyre népszerűbbé a kisebb elem típusok is.

Körültekintő választás

A legnehezebb döntés egy típus mellett letenni a voksunkat. A márkás elemek minőségre is sokkal megbízhatóbbak. Egy jó választással megkímélhetjük magunkat az újabb elemek vásárolgatásától és rendszeres cseréjétől. A tartós elemekkel járunk a legjobban, sőt ezekkel a környezetünket is védjük, ami szintén nem elhanyagolható szempont.

A Panasonic Eneloop Pro felsőkategóriás kiviteleit kifejezetten nagy energiafelhasználású eszközökhöz fejlesztették. Persze a kicsikkel is elbírnak, sőt azokkal még sokkal tovább. Több elem méretben is rendelhető. Ahogy a PRO termékkategória utal rá, ez a megszokottnál sokkal erősebb tulajdonságokkal felszerelt termék.

Panasonic Eneloop Pro AA 2500 mAh

Környezetvédelem és szabályok

A sokszor emlegetett környezetvédelmi szempontból a szárazelemek minden darabját csak az arra fenntartott gyűjtőkben szabad elhelyezni. Ezt jogszabály írja elő hazánkban és Európában egyaránt, mivel veszélyes hulladéknak minősülnek. Bánjunk velük körültekintően.

Az érintkező felületet tartsuk tisztán. A lemerült elemeket az előírásoknak megfelelően helyezzük a hulladékgyűjtőbe. Az elemek tárolása száraz, hűvös helyen ajánlott. Legideálisabb a 20 Celsius fok körüli szobahőmérséklet.

Webáruházunk kínálata az elemek tekintetében is áll a vásárlók rendelkezésére. Széles választékunk, bőséges árukészletünk gondoskodik arról, hogy a saját és környezetedben lévő eszközeid mindig működőképes állapotban legyenek.