Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Az SSD és a HDD közötti különbségek

Az SSD és a HDD közötti különbségek

A laptopok, számítógépek működéséhez elengedhetetlen, hogy a gép adattárolóval rendelkezzen. Ez lehet SSD vagy HDD kivitel. A két adattárolási megoldások között különbségek vannak, vegyük sorba ezeket most. Napjainkban a két típusú adattároló rendszer közötti árkülönbség már elenyésző, így ennek a firtatásától eltekinthetünk.

Ezek az adattárolási megoldások elérhetőek beépített vagy külső meghajtási szempontból is. A legtöbb esetben a merevlemezek kategóriájában találhatjuk ezeket a termékeket. Bár merevlemez csak a HDD, az SSD ezzel szemben már elektronikus adattárolási megoldás.

A két rendszer eltérő működési elvéből adódóan a választást minden esetben a felhasználó szokásaihoz kell igazítani.

Működésbeli különbségek az SSD és HDD között

Az adattároló rendszerek, vagyis a HDD és az SSD közötti legfőbb különbséget a működési elvükben találjuk. A hagyományos merevlemez meghajtó a HDD. Ezen az operációs rendszer mellett a telepített alkalmazások, valamint fájlok és mappák tárolódnak. Egy kör alakú lemez, amelyet tálcának hívunk, tárolja ezeket az adatokat. A lemez folyamatosan forog, az író-olvasó fej segítségével lehet új adatot felvinni és a régieket elérni.

Ezzel szemben az SSD, azaz a szilárdtest meghajtó már egy újabb tárolási technológia. Napjainkban mondhatni már ez az elterjedtebb. A hagyományos merevlemezekkel ellentétben ebben nincs mozgó alkatrész. Úgynevezett flash memóriát használ. Működési elve hasonló, mint a memóriakártyáké.

Kapacitás

A kapacitás mindenki számára nyilvánvaló. Itt választhatjuk ki a tárhely méretét, hogy a jövőben mennyi GB adat tárolását bízhatjuk a kiválasztott eszközre. Nagy általánosságban elmondható, hogy a HDD-s kivitelekben elérhetőek az óriási tárhellyel rendelkező, üzleti felhasználásra szánt kivitelek.

A két adattárolási megoldás közötti árkülönbözet csak nagy adattárolási kapacitás mellett lehet szembetűnő. De általános felhasználóként, aki internetezik, olvasgat, és nem végez túl nagy gépigényű feladatokat a számítógépén bármelyik adattárolási fajta elérhető és könnyedén megfizethető.

Sebesség

A számítógép, laptop sebességét meghatározza, hogy milyen gyorsan tölt be a rendszer, milyen gyorsan indulnak el a programok a gépen, valamint milyen sebességgel tudjuk felvinni és olvasni az adatokat. Egyértelműen elmondható, hogy az SSD-k használatával ez akár ötször-tízszer gyorsabb lehet, mint a HDD-k esetében.

A HDD merevlemezek működését befolyásolja a lemez pörgési sebessége is. A több lemezes kivitelek általában gyorsabban működnek, de még így sem tudnak felérni egy SSD-vel.

Az SSD és a HDD közötti különbségek versenyében legtöbbször az SSD a nyerő. Maximálisan zajtalan, és gyors működést garantálnak. A mozgó alkatrész hiányából adódóan még áramfogyasztásuk is kedvezőbb, sőt ugyanebből az okból kifolyólag kevésbé sérülékenyek. Az SSD-k nem melegszenek, és a hőmérséklet toleranciájuk is sokkal jobb, mint a HDD-knek. Működőképesek maradnak jóval hidegebb és melegebb körülmények között is.

Elöregedő gépünk felturbózásához tökéletes választás a Samsung 860 EVO belső SSD. Minőségi, hosszú élettartamú darab, amely használatával a hatalmas 1TB tárhely mellett a piacon elérhető leggyorsabb adatátviteli sebesség előnyeit is megszerezhetjük.

Samsung 860 EVO belső SSD

Amennyiben már áttanulmányozta a HDD és SSD közötti különbségeket, webáruházunk kínálatában bőséges választék van a külső és a belső adattárolási rendszerek tekintetében is. Válasszon igényeinek megfelelően.