Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü
Ön itt jár: > >

Mi az a HDD?

Mi az a HDD?

Gyakran halljuk a kérdést: mi az a HDD? A merevlemez, angolul hard disk a számítástechnika területén használatos adattároló, amelynek a rövidítése a HDD. A merevlemez, másképpen winchester az adatokat egy mágnesezhető réteggel bevont forgó lemezeken tárolja.

A forgó lemez fölött az író/olvasó fej mozog, amelynek segítségével az adatokat a lemezre írhatjuk vagy arról olvashatjuk. A lemezek állandó mozgásban vannak, pörögnek. Forgási sebességét rpm-ben (Revolutions Per Minute), azaz percenkénti fordulatszámban adják meg.

Mi az a HDD, avagy felépítése és tulajdonságai

A HDD-k különböző adatkapacitással rendelkeznek. A lemezek minden tulajdonságát a gyártás, majd a formázás során alakítják ki. A lemezeket különböző sugarú körökre tagolják. Ezek a sávok, angolul track-ek. A sávokat további apróbb területekre bonthatjuk, melyekre az író/olvasó fej képes az adatot felvinni és eltárolni, majd később előhívni azt.

Napjaink merevlemezei már a 10TB körüli adattárolásra is képesek lehetnek. Az adattárolási méret mellett működési szempontból meghatározó a lemez forgási sebessége és az adatsűrűség is. Az átviteli sebesség növelésének érdekében akár még gyorsító tárat is beépíthetnek.

külső 10tb merevlemez

A merevlemezek csatolófelülete is meghatározó. Ezeken keresztül történik az adatátvitel. A csatolófelület fajtája dönti el, hogy egy merevlemez külső vagy beépített meghajtóként tud működni.

Felhasználói lehetőségek

A winchestert használók a lemezüket particionálással több logikai meghajtóra oszthatják fel. Ennek segítségével a rendszer és a saját fájlok külön választhatóak. Adatvédelmi szempontból kifejezetten hasznos megoldás, a rendszerprogram telepítése előtt ideális végrehajtani.

Formatálás során, a mágneses lemezeken lévő réteget alkalmassá teszik az adattárolásra. Létrehozzák a sávokat, szektorokat. Azon a partíción, amelyen formatálunk, teljes adatvesztés történik, amelyet csak nehezen lehet visszaállítani.

Az eltérő operációs rendszerek különböző fájlrendszert használnak, amelyek megadják a fájlok nevét és elhelyezkedését a merevlemezen. A HDD-re jellemző, hogy egy idő után logikailag a lemez töredezetté válik. Ez abból adódik, hogy a merevlemez nem képes a szektornál kisebb egységet címezni. Íráskor nem tölti be teljesen a szektort, kihasználatlan hely keletkezik. A következő adat írásakor a rendszer a helykihasználás szempontjából a fájlokat több részletben tárolja. Így a fájlok elérési ideje megnő, mivel az író és olvasó fejnek mozognia kell. Ezt a problémát a töredezettségmentesítő programok segítségével orvosolhatjuk.

Több merevlemezt is használhatunk egy eszközön. Ilyen esetben az elsődleges, azaz master és a másodlagos, azaz slave beállításokról kell gondoskodnunk. Jellemzően a mesteren foglal helyet a boot szektor, amely az operációs rendszer betöltésére hivatott.

Használat és biztonság

A merevlemezek kifejezetten hosszú élettartamot garantálnak. Az eszköz meghibásodásai előfordulhatnak, a legtöbb esetben az író/olvasó fej meghibásodása a jellemző, nem a lemezé. Ennek köszönhetően adatvesztés is elkerülhető.

A Verbatim Store N Go HDD-je az 1TB tárhelyével bőséges adattárolási lehetőséget kínál a felhasználóknak. A külső megoldású merevlemezzel és az azon tárolt adatokkal nyugodtan útra kelhetünk. Dizájnos kivitel, magas működési színvonal és kompakt méret jellemzi.

Verbatim Store N Go HDD

Kínálatunkban megtalálhatják a merevlemezek egyre nagyobb kapacitású és egyre gyorsabb működéssel felszerelt darabjait. Webáruházunk az adattárolás minden területén a rendelkezésére áll.