Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Milyen DVD lemezt vegyek?

Milyen DVD lemezt vegyek?

A DVD lemezek vásárlásakor több dolgot is figyelembe kell vennünk. A DVD megírása előtt végig kell gondolnunk, milyen típusú adatot és milyen mennyiségben szeretnénk a lemezre írni. Illetve jó figyelembe venni azt is, hogy a lemez milyen lejátszóban kerül majd felhasználásra.

Ez azért fontos, mert a régi típusú meghajtók egyes darabjai csak a mínuszos jelelésű lemezeket tudják kezelni. Tehát nézzük, milyen DVD lemezt érdemes venni a felhasználás módjának függvényében.

 

A DVD lemezek tulajdonságai és fajtái

A DVD adathordozók egységes tárolókapacitása 4,7GB. A DVD lemezek elérhetőek – és + változatokban is. Ezek az eltérések abból adódnak, hogy a lemezek gyártásuk során más egyedi információkat kaptak. Vegyük sorba a DVD lemez típusokat, amelyeken adatot tudunk elhelyezni, tárolni.

DVD lemezek

Hagyományos lemezek

A DVD-k „R” típusai takarják az egyszer írható lemezeket. Az „RW” szabvánnyal megjelölt DVD lemezek jelölik a többször írhatóakat. Ahogy a nevük is mutatja, az egyik csak egyszer használható, másikon pedig törlés után új adatot tudunk elhelyezni.

Az írható és az újraírható lemezek a legrégebbiek a DVD lemezek kínálatában. Mutatjuk az újdonságokat!

Újfajta lemezek

Dual típus

A DVD lemezek keretein belül is elérhető már az úgynevezett Dual layer Lemez változat. Használat és írás során a lemezeken két réteg között tudunk választani. Ennek nagy előnye, ahogy a neve is mutatja, hogy egy lemezen kétszer annyi adatot tudunk tárolni. Az Intenso DVD+DI lemez csomag vásárlása esetén kedvező áron juthatunk hozzá tíz darab dual típusú DVD-hez. Ezzel lemezenként egyből 8,5GB tárhelyhez jutunk.

Intenso DVD+R Dual Layer

Nyomtatható lemezek

Lehetőségünk van olyan DVD lemez vásárlására, melynek egyik felülete nyomtatható. Ezzel gyári DVD filmek lemezéhez hasonló kivitelt tudunk elérni. Ezen lemezek egyik oldalára kerül az adat, a másik oldalára pedig egy borítót lehet nyomtatni. A lemez felületén egy speciális anyag van, ennek köszönhetően marad a minta és a szöveg a lemezen. A borító elkészítéséhez speciális nyomtatóra van szükség.

Blu-Ray lemezek

A Blu-Ray lemez az elérhető legmodernebb technológiát alkalmazza. Egy ilyen típusú lemez mérete 25 és 50 GB között van. Ideális 3D-s vagy full HD minőségű videók tárolására, de bármilyen más típusú anyag tárolására is ugyanúgy alkalmas, mint elődei.

Blu-ray lemezek

A lemezek elkészítése

A DVD lemezek elkészítése, megírása ugyanúgy történik, mint bármilyen más lemezé. A különbség a lemez megvásárlásánál dől el. A lemezek szakszerű írásához egy keretprogramra van szükségünk. Nagyon sok program elérhető, sok ingyenes verzió is tökéletesen működik, sőt, az újabb operációs rendszerekben ez már beépítve is megtalálható.

Az író programban ki tudjuk választani a lemezünk fajtáját, és a kiválasztott tartalmat a program felmásolja a lemezre. Az összes lemez típusnál lehetőségünk van bármilyen tartalom, akár vegyes tartalom elhelyezésére is. Ezen felül írhatunk akár rendszerindító lemezt is. A program keretein belül egy másik írott lemezről készíthetünk lemez képet is vagy letörölhetjük az azon tárolt adatokat.

A DVD lemez írás folyamán csak a lemezen feltüntetett írási sebesség betartásával dolgozzunk. Ezzel megelőzhetjük az írásból adódó hibákat. Egyszer írható lemezek esetében írási hiba során a lemez tönkremegy, újbóli felhasználásra már alkalmatlan.

Webáruházunk kínálatában az adathordozók teljes választéka megtalálható. Amennyiben bejegyzésünk elolvasása után sem tudod eldönteni, milyen DVD-t vegyél, munkatársaink készséggel állnak a rendelkezésedre.