Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Milyen erős vagy, drágám! – Samsung Galaxy Note 8 teszt

Milyen erős vagy, drágám! – Samsung Galaxy Note 8 teszt

 

A tavalyi, kissé balul sikerült hetes széria után a Note 8-nak nagyon kellett bizonyítania. Ez fényesen sikerült is, egyetlen apró bökkenővel.

Elsőre, a megjelenés előtt kiszivárgott termék-fotók alapján talán könnyen azt mondhatták többen, hogy a Note 8 csupán egy felnagyított, érintőtollal megbökött Galaxy S8+, hiszen a faltól falig kijelzős dizájn és a fém-üveg házas kialakítás nem sokban változott. Pedig ez csak a látszat. A robusztus készülékházakat már megszokhattuk a Note mobiloktól, de itt éppen az ügyesen elhelyezett, 6,3 inches kijelző miatt nem is annyira durva az összkép, a mobil egy átlagos, 5,5" kijelzős telefon méreteit tartja. Persze így sem kicsi a készülék, de aki ilyet vesz, nem is azért veszi, hogy elférjen egy apró piperetáskában: a Note 8-at szándékosan izmos, mindentudó miniszámítógépnek tervezték.

Az előlapot az 1440x2960 képpontos, kiváló fényerővel rendelkező kijelző uralja, amelynek lekerekített éleit szerencsére már „foghatóbbá" szelídítették. Fölötte a sokféle szenzor között egy 8 megapixeles szelfikamerát találunk, alul viszont semmit, hiszen eltűnt a fizikai „Home” gomb, és a többi vezérlő is a kijelzőre költözött virtuális formában. A hátlapon egy elkülönített részben találjuk az ujjlenyomat-olvasót (emellett egyébként már íriszszkennerrel és arcfelismeréssel bővült a rendszer), a LED-vakut, a pulzusmérőt és a dupla kamerát. Ez utóbbi egyrészt egy 12 megapixeles, Dual Pixel autofókuszos, f/1.7-es, másrészt egy telefotókra kihegyezett, 12 megapixeles, kontraszt-alapú autofókuszos, f/2.4-es lencsét jelent (szerencsére mindkettő optikai stabilizátorral érkezik). A legújabb csúcsmobilos kamerák divatjának megfelelően ezt a dupla egységet egyrészt használhatjuk képi effektek létrehozására (a fotó tárgya mögötti háttér elmosása) vagy a digitális közelítés darabosságát enyhítő kétszeres optikai zoomra.

 Sokak örömére megmaradt a mobiltelefon alján a hagyományos Jack-csatlakozó, az USB viszont már C szabványú, abból is a 3.1-es, ami töltés és adatát-vitel során is jól jöhet. Hardveresen a 10 nanométeres csíkszélesség egyrészt plusz izomerőt, más-részt óvatosabb fogyasztást adott, ez kell is a Note 8-nak, hiszen a hatalmas kijelző nem épp diétás típus. A nyolcmagos Exynos 8895 és a 6 GB rendszermemória minden esetben kiválóan kiszolgálja a legbonyolultabb alkalmazásokat is, erős melegedést sem mobiljátékok futtatásakor, sem az asztali gépeket emuláló DeX üzemmódban nem tapasztaltunk. Mérési eredményeink alapján a Note 8 még egy Qualcomm Snapdragon 835-tel szerelt csúcsmobil képességeit is képes meghaladni egy hajszállal.
Apropó, asztali üzemmód: a DeX szépen fejlődik a bemutatása óta, és bár még mindig csak egy „Nincs nálam a laptopom, mi legyen?" kérdésre adott vészmegoldásnak gondoljuk, annak viszont kiváló, a monitort, billentyűzetet, egeret harcba állító DeX-módban szintén akadás mentes a használat még négy-öt alkalmazás egyidejű használata közben is. Az USB-C-porton csatlakoztatható kis dokkolón két USB-A-portot találunk perifériáknak és egy HDMI-t, amiről full HD felbontásban lőhetjük a monitorra a telefon asztali üzemmódjának képét.

Szintén fejlődött az eddig is hasznos S Pen: az érintőtollat még részletesebb nyomásérzékenység mellett használhatjuk már-már művészi szinten, de új funkciókat is kapunk, mint például az animált, effektezett üzenetek létrehozását.

A sok pozitívum mellett az egyetlen, óvatosságra intő tényező az ár: a 64 GB háttértárral érkező alapmodell itthon 334 990 forintba kerül, ami azt jelenti, hogy a csúcsmobilok végleg kikerültek a 200 ezer forint környéki árkategóriából.