Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Milyen előnyei vannak az SSD-nek?

Milyen előnyei vannak az SSD-nek?

A régi HDD típusú adattárolók már az 1970-es évektől kiszolgálnak minket, ezért elérkezett az a pillanat, hogy ezt a régebbi technológiát újra cseréljük. A mai piaci állapotok szerint az SSD-k és a HDD-k is forgalomban vannak még. Azonban az újonnan vásárolt számítógépek, laptopok szinte kivétel nélkül már HDD helyett SSD-vel felszereltek. Nézzük, mik az SSD előnyei, amik hatására kezdi átvenni a hatalmat a piacon.

Az SSD működése

Az SSD avagy szilárdtest meghajtó, a HDD-vel ellentétben nem mozgó alkatrészek segítségével működik. A meghajtók működésükhöz memóriachipeket használnak. Ugyanolyanokat, mint a pendrive-ok és az USB stick-ek is. A fájlokhoz a memória címzésével lehet hozzáférni. Nagyon egyszerű megoldás és a korábbi fejek használatához képest sokkal gyorsabban működik.

Az SSD előnyei

Felhasználói szempontból az adattárolót meghatározza a sebessége és a tárolási kapacitása. Ezeket az információkat nézzük meg először a vásárlás során. Nézzük, melyek azok az előnyök, amik miatt egyre többen az SSD-k mellett teszik le a voksukat.

Merevlemez vs SSD

Ahogy már említettük, az SSD mozgó alkatrészeket nem tartalmaz. Ezek hiányából adódóan egyrészt kisebb az áramfogyasztása, ezzel logikusan az üzemeltetési költsége is csökkenni fog. Másrészt sérülékenysége is jelentősen csökkent. Ezek a darabok könnyen, meghibásodás nélkül átvészelnek egy lepottyanást az asztalról. Harmadszor pedig működés közben zajt egyáltalán nem bocsát ki. Megszűnt az állandó pörgő zaj a lemez fejek mozgásától, és ezzel együtt a folyamatosan működő hűtő zaja is.

Az SSD-k flash memóriájának mindezek ellenére is sokkal jobb a hőmérséklet toleranciája, az átlagosnál jóval hidegebb vagy melegebb körülmények között is képesek működőképesek maradni. SSD megoldással nem fog előfordulni, hogy egy gép annyira túlmelegszik, hogy leáll vagy extrém esetben kigyullad.

A felsorolt előnyök mellett a legjobb, hogy az SSD-k vagy az SSD-vel működő rendszerek sokkal gyorsabban működnek, mint HDD-s társaik. Egy modern SATA3 SSD sebessége elérheti az 550 MB/s-ot is. Ez annyit takar, hogy egyetlen másodperc alatt akár sok ezer fájlt is képes lehet megnyitni. Persze ez elsősorban a fájlok méretétől függ.

Samsung 860 EVO SSD SATA3

Az SSD-vel felszerelt számítógépek, laptopok ebből adódóan sokkal gyorsabban működnek, mint a HDD-vel felszerelt társaik. Egy SSD-vel működő, Windowst futtató számítógép akár harmad annyi idő alatt bebootolhat, a programok indítása pedig ötször-tízszer gyorsabb lehet a HDD-vel szemben. Tehát leszögezhetjük, hogy az SSD-k sokkal gyorsabban működnek, mint a merevlemezek.

SSD-t keresel? Ajánljuk figyelmedbe a Kingston A400 960GB SSD-t. Belső meghajtó, ideális lehet laptopunk vagy asztali számítógépünk feljavítására. Tárhelyből pedig nem lesz hiány, bőven elfér rajta sok-sok dokumentum, kép és videó.

Kingston A400 SSD

Ezek az adattárolók egy hajszálnyival kerülnek csak többe, mint merevlemez versenytársaik, viszont rengeteg bosszankodást és a számítógépen végzett gyorsabb munkavégzésnek köszönhetően pedig időt is spórolunk. És ahogy a mondás tartja: az idő pénz.

Webáruházunk a számítástechnikai eszközök széles skálájával áll vásárlói rendelkezésére. Az elektronikai eszközök mellett a háztartás egyéb területére is jó partnerek vagyunk. Elérhető áron juttatjuk el vásárolóinkhoz mindazt, amire szükségük van, és nálunk megvásárolható. Kellemes böngészést kívánunk honlapunkhoz.